menu
Word Lid
Kempische afdelingen Vlaams Belang voeren actie aan gebouwen LeefGoed

https://www.hln.be/olen/kempis...

Maandagochtend voerden leden van enkele Kempische afdelingen van Vlaams Belang actie aan het kantoor van LeefGoed in Geel. Ze klagen erover dat bewoners na renovatiewerken moeten verhuizen en dat er minder transparantie is over de wachtlijsten. Ook federaal parlementslid Reccino Van Lommel steunde de actie. Ze gaven bovendien een kleine attentie aan de werknemers van LeefGoed. “Wijs sociale woningen toe aan onze eigen mensen.”

Wout Bammens 19-05-25, 12:18 


    Leden van verschillende Vlaams Belang-fracties uit de Kempen kwamen maandagochtend omstreeks 10 uur samen aan het kantoor van LeefGoed in Geel. Ze voerden er actie tegen het groeiende onrecht in de sociale huisvesting dat volgens hen aan de gang is. “Steeds vaker horen we verhalen van Vlaamse gezinnen die uit hun sociale woning worden gezet, zogezegd tijdelijk, omdat er renovaties gepland zijn,” verkondigde de Olense Vlaams Belanger Bart Van Opstal naast een spandoek met de woorden ‘Sociaal wonen voor onze mensen’. “Ze worden weggestuurd uit hun eigen buurt, uit hun eigen gemeenschap. In sommige gevallen zelfs naar een andere gemeente, ver weg van vrienden, familie en hun sociaal leven.”

    Rationele bezettingsgraad

    Vlaams Belang Olen voerde actie tegen de geplande renovatiewerken aan sociale woningen in Olen, waarna bewoners mogelijk niet meer naar dezelfde woning kunnen terugkeren. Een soortgelijke situatie speelde zich onlangs af in Laakdal. Toen werd de algemeen directeur van LeefGoed, Paul Deckers, uitgenodigd op de gemeenteraad om toelichting te geven. Dezelfde redenen gelden voor de renovatiewerken in Olen. “De verandering in regelgeving van januari 2024 rond onderbezetting in de Vlaamse sociale huisvesting heeft LeefGoed machteloos gesteld,” vertelde hij toen. “De wet stelt nu dat woningen met drie slaapkamers bedoeld zijn voor jonge gezinnen en dus te groot zijn voor alleenstaanden en koppels. Dit heeft te maken met de rationele bezettingsgraad. Omdat we een woonmaatschappij zijn en er al woningnood genoeg is, willen we natuurlijk ook maximaal gebruikmaken van ons patrimonium.” Paul Deckers verzekerde de sociale huurders in Laakdal dat ze een andere woning zouden kunnen betrekken binnen de gemeentegrenzen. “Dat is ook zo in Olen. We kunnen niet garanderen dat onze huurders binnen hetzelfde deeldorp kunnen wonen, maar dat dit binnen Olen wel kan. De herhuisvesting staat ook pas gepland voor 2027, dus we kunnen nog wel even schuiven binnen deze puzzel,” verzekerde Deckers.

    Maak kennis van het Nederlands noodzake­lijk voor het recht op een sociale woning

    Bart Van Opstal, Vlaams Belang Olen

    Plek op wachtlijst

    Maar er is ook nog een andere factor die de lokale partijen van Vlaams Belang tegen de borst stuit. “Ook de wachtlijsten lijken LeefGoed niet onder controle te hebben. Vroeger kon je nog volgen op welke plaats je stond, nu is er geheimzinnigheid troef. Ik ken een geval van iemand die op de vijfde plek stond en plots naar plek vijftig is gegaan zonder ook maar een geldige reden te krijgen.” Algemeen directeur Paul Deckers geeft toe dat de optie om je plek op de wachtlijst te raadplegen verdwenen is en dat dit inderdaad de transparantie niet ten goede doet. “We hadden verwacht dat deze optie nog wel mogelijk was wanneer het systeem veranderde naar een centrale inschrijving. Dat is nu niet het geval en daarom zijn wij zelf een stukje software aan het ontwikkelen waardoor je opnieuw je plek op de wachtlijst kan raadplegen.”


    Asielzoekers

    Toch heeft volgens Van Opstal niet iedereen last van de lange wachtlijsten. “Een woning toewijzen aan asielzoekers lijkt niet zo moeilijk bij LeefGoed,” meent hij. “Mensen die van de andere kant van de wereld komen, kennen het systeem van lange wachtlijsten niet. Uiteraard is dit geen toeval. Dit is het resultaat van een beleid dat keer op keer de belangen van de eigen bevolking ondergeschikt maakt aan internationale verplichtingen en politieke correctheid. Daarom willen we ook een maatregel die stelt dat de beheersing van het Nederlands noodzakelijk is voor het recht op een sociale woning. Hoe kan je anders een gemeenschapsgevoel ontwikkelen in een Vlaamse sociale wijk?” Paul Deckers noemt het feit dat asielzoekers eerder geholpen worden lariekoek. “Je plaats op de wachtlijst wordt bepaald door je woonnood en je lokale verbinding. Dat is trouwens in heel Vlaanderen zo. Je afkomst speelt dus niet mee in de toewijzing van sociale woningen.”

    Ten slotte hadden de leden van Vlaams Belang nog een attentie voor de medewerkers van LeefGoed om hun actie te ondersteunen. Ze overhandigden een emmer met 1.000 snoephartjes, die symbool staan voor de harten van alle huurders. “Bij het toewijzen van een sociale woning, geef voorrang aan onze mensen. Heb een hart voor onze sociale huurders.”

    ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF